Commercialisation

Marketingstrategie en planning: de routekaart

Posted by admin

Veel kleine tot middelgrote bedrijven hebben te maken met een gemeenschappelijke strijd; een evenwichtsoefening van plannen, strategieën, afdelingen en beslissingen. Alle elementen zijn aanwezig, alle versnellingen in werkende staat, maar de zaken gaan niet bepaald in het tempo dat ze hadden voorzien of voorspeld. Wat vraagt ​​deze groei en duurzaamheid precies? In een turbulente economie vol overvolle ethergolven en agressieve zakelijke praktijken, gaat het erom dat je je onderscheidt van de massa. En verrassend genoeg heeft uw marketingstrategie er veel meer mee te maken dan u misschien beseft.

Conflicterende bedrijfseigenaren kunnen de massa overwinnen en de klanten aantrekken die geschikt zijn voor hun product door een geweldige marketingstrategie uit te voeren, niet door luider te schreeuwen dan hun concurrenten of door neonbanners op hun etalage (of banneradvertenties op uw website) te gebruiken. Mijn punt is dat je jezelf niet de hele tijd met een hoop lawaai hoeft te storten. Wat u moet doen, is een visie schetsen voor uw bedrijf, uw medewerkers en uw klanten. Doe beloften die niemand anders dan jij kunt houden, en blaas ze dan weg met je bewonderenswaardige zakenpraktijken en bovenmenselijke vaardigheden.

Denk er even over na: marketingstrategie is de allerbelangrijkste factor bij het bepalen van de welvaart of achteruitgang van een bedrijf. Dat is een behoorlijk substantiële claim en ik ben bereid om de legitimiteit ervan te bewijzen. Marketingstrategie verspreidt zichzelf over alle facetten van een bedrijf, of deze nu door de maker is bedoeld of niet. Dit is mogelijk omdat de strategie wordt gecreëerd en gedefinieerd door de algemene doelstellingen van een specifiek bedrijf, en deze doelstellingen integreert met de unieke visie en missie van een bedrijf. Simpel gezegd, elk niveau van een bedrijf zou een marketingstrategie moeten zijn. Werkelijk!

Marketingstrategie

Lijkt het vergezocht? Laten we eens kijken naar de relatie tussen marketingstrategie en vier belangrijke aspecten van elk bedrijf: marktonderzoek, het marketingplan, bedrijfsidentiteit en de economie. Laten we eerst de formaliteiten uit de weg ruimen en een definitieve uitleg geven van wat marketingstrategie eigenlijk is. Nadat ik verschillende websites had doorzocht op zoek naar de officiële definitie, koos ik voor een minder officiële maar effectievere beschrijving van marketingstrategie:

Marketingstrategie:

Een strategie die de marketingdoelen van een organisatie integreert tot een samenhangend geheel. Idealiter ontleend aan marktonderzoek, concentreert het zich op de ideale productmix om een ​​maximaal winstpotentieel te behalen. De marketingstrategie wordt vastgelegd in een marketingplan.

Terwijl uw marketingstrategie in wezen een document is; het doel is veel meer draagkracht. Inbegrepen in de strategie moeten uw missieverklaring en bedrijfsdoelen zijn, een uitgebreide lijst van uw producten en diensten, een karakterisering of beschrijving van uw beoogde klanten en een duidelijke definitie van hoe u zich integreert in het concurrentielandschap van uw branche.

Marketingstrategie versus marktonderzoek

Deze relatie legt een volgorde van operaties vast: de eerste fase in elk marketing- of merkinitiatief is onderzoek. (Zie ons witboek over dit onderwerp: Marktonderzoek voor het MKB). Ongeacht de reikwijdte van uw onderzoek, of het nu gaat om een ​​brede analyse van uw huidige klantenlijst of het onthullen van specifieke, gedetailleerde bevindingen over uw doelmarkt, de uitkomst zal een direct effect hebben op uw marketingstrategie. Het is absoluut noodzakelijk om alles te weten te komen over wie u probeert te bereiken. In welke generatie zijn ze? Hoe groot zijn hun gezinnen? Waar wonen, eten en hangen ze rond? Hoe besteden ze hun vrije tijd en geld? Al deze informatie zal uw marketingstrategie beïnvloeden en veranderen.

Onderzoek alleen zal uw bedrijf niet ten goede komen zonder een solide marketingstrategie. Bedrijfseigenaren definiëren marktonderzoek vaak eng als het verzamelen en ordenen van gegevens voor zakelijke doeleinden. En hoewel dat technisch gezien een nauwkeurige definitie is, ligt de nadruk niet op het onderzoeksproces zelf, maar op de impact die het op toekomstige beslissingen met betrekking tot alle niveaus van een bedrijf oplegt. Elke zakelijke beslissing brengt andere, unieke informatiebehoeften met zich mee, en deze informatie vormt vervolgens een geschikte en toepasbare marketingstrategie.

Onderzoek kan een afmattend, verwarrend en vervelend proces zijn. Van het opzetten of opschonen van een database tot het maken van enquêtes en het afnemen van interviews, u kunt veel informatie over uw klanten en potentiële klanten ontvangen en u afvragen wat u vervolgens moet doen. Voordat u begint met het formuleren van een strategie, moeten de verzamelde informatie en gegevens worden georganiseerd, verwerkt, geanalyseerd en opgeslagen. Wees gerust, met een beetje creativiteit en veel moeite zal dit allemaal worden gegoten in een gestructureerde, effectieve en gemakkelijk aanpasbare marketingstrategie. Bovendien zorgt continu en bijgewerkt onderzoek ervoor dat uw strategie een actuele en relevante weerspiegeling is van uw doelgroep, marketingdoelen en toekomstige zakelijke inspanningen.

Marketingstrategie v. Marketingplan

In deze relatie is de marketingstrategie in wezen een gids om de prestaties en efficiëntie van een specifiek marketingplan te beoordelen. In eenvoudige bewoordingen is een marketingstrategie een samenvatting van wat u aanbiedt en hoe u in de markt bent gepositioneerd (in relatie tot de producten en diensten van concurrenten), en uw marketingplan is een georganiseerde lijst met acties die u zult afdwingen om de doelen uiteengezet in uw strategie. Het plan omvat de stappen naar een real-life toepassing van een marketingstrategie, die uw missie en visie tot leven brengt. Het is uw tijd om uw producten en diensten te laten zien en verkopen, zodat uw doelmarkt ze kan ervaren in de aanwezigheid die u zich echt had voorgesteld.

Bedrijven missen vaak een evenwicht tussen creatieve persoonlijkheid en logische persoonlijkheid. Hoewel een bedrijfseigenaar misschien de creativiteit heeft om een ​​fantastisch product, bedrijfsmodel en merk te bedenken, ontbreekt het hem misschien aan het ondernemerschap en de discipline om alles tot leven te brengen door middel van onderzoek, planning en uitvoering.

Marketingstrategie versus huisstijl

Het is geen verrassing dat enkele van de meest succesvolle en herkenbare bedrijven ter wereld degenen zijn die voorname, unieke culturen vestigen die doordringen in elk kanaal van een bedrijf en klanten op menselijk niveau bereiken. De cultuur van een bedrijf, zijn psychologie, houding, benadering van zaken, waarden en overtuigingen, legt de basis voor een unieke en meeslepende bedrijfsidentiteit. Er is een krachtig en onmiskenbaar verband tussen de gezondheid van deze bedrijven en de identiteit die hun cultuur heeft verschaft.

Deze bedrijven hebben het delicate evenwicht tussen een merk en een strategie ontdekt, en hoe deze symbiotische verbinding zichtbaarheid en groei stimuleert. De relatie is simpel: de marketingstrategie geeft aan waar een bedrijf naartoe wil, en de cultuur bepaalt hoe (en soms of) het daar zal komen. Denk aan een huisstijl – de stijl, woorden, afbeeldingen en kleuren – als de personificatie van uw marketingstrategie. De huisstijl wordt in elke fase van de marketingstrategie doorgetrokken en toegepast en speelt een stilistische rol bij de uitvoering ervan.

Laten we naar een voorbeeld kijken. Starbucks had tot voor kort niet per se een marketing- of advertentiebudget. Starbucks begon in 2009 met adverteren in de New York Times en op tv, en heel behoedzaam. Een keer per week publiceerde het paginagrote advertenties in de Times en op bepaalde kanalen werden korte, luchtige reclames uitgezonden. Voordien was het bedrijf in staat om zichzelf en zijn producten met veel succes te promoten via mond-tot-mondreclame en door het 25-jarige logo op elke beker te slaan die de barista’s naar buiten duwden, wat bewijst dat zelfs zoiets eenvoudigs als een logo diep kan resoneren met de consument . Maar het was de identiteit van de Starbucks waar de miljoenen klanten met plezier een kwartier op wachtten. De beruchte Starbucks-beker werd al snel geassocieerd met rijkdom, vrije tijd, hoge normen en stedelingen. Van eerstejaarsstudent tot bedrijfs-CEO’s, mensen konden er geen genoeg van krijgen.

Starbucks versterkte zijn marketingstrategie door middel van slimme, pakkende campagnes, een echte en menselijke “frontlinie” op winkelniveau, en voor het grootste deel door eventuele fouten of tekortkomingen te erkennen die het misschien tegenkwam. Al deze acties zijn eigenschappen die een diepgewortelde cultuur uitbeelden die van boven naar beneden in de Starbucks-hiërarchie wordt uitgestraald. En, hou van ze of haat ze, het valt niet te ontkennen dat ze een groot succes zijn, zelfs niet in een gespannen economie.

Marketingstrategie versus de economie

De economie is over de hele wereld een ongelooflijk gevoelig onderwerp. Wat we ook hebben opgemerkt, is dat veel bedrijven en bedrijfseigenaren een depressieve economische toestand gebruiken als reden (en in sommige gevallen als excuus) voor de tekortkomingen in hun bedrijf.

Een grote trend is bijvoorbeeld recentelijk het aantal ontslagen. Grotere bedrijven gebruiken zwakke economieën als reden om hun personeel te zuiveren en te schrappen, terwijl ze net zo goed weten dat dat precies het tegenovergestelde is van wat er moet gebeuren. Of toch? Het is moeilijk te zeggen geworden. Is het overleven van een “depressie” echt zo eenvoudig als bijvoorbeeld uw marketingstrategie opnieuw beoordelen? Hoewel een onstabiele economie verontrustend, riskant en onvoorspelbaar is, is het ook een uitstekende test voor de flexibiliteit van uw marketingstrategie. Uw strategie is niet in steen gebeiteld … het hele doel van het ontwerpen van een strategie is in de eerste plaats voor een soepele navigatie door elke gegeven omstandigheid, of het nu goed of slecht is. Helaas richten veel CEO’s en CFO’s zich als eerste op hun marketingafdelingen in magere tijden, terwijl de realiteit is dat ze in deze gebieden moeten investeren, zodat hun marketingmanagers hun strategie kunnen aanpassen om te overleven – misschien zelfs welvarend, in moeilijke tijden. Een fragment uit de blog van R. Bruer, de eigenaar en hoofd van een strategisch communicatiebedrijf in Portland, Oregon, legt het allemaal uit:

“De meeste bedrijven beschouwen marketing als een discretionaire uitgave, waardoor het een gemakkelijk doelwit is voor budgetbeheerders. Het is alsof marketing een luxe is die alleen wordt geboden wanneer de tijden voorbij zijn. Minder vraag van klanten, minder kunnen we ons marketing veroorloven, zo luidt het conventionele denken.

Maar echt, kunnen we het ons ooit veroorloven om niets op de markt te brengen?

Het is normaal om contant geld te willen behouden tijdens een recessie. Ik ben bijna 14 jaar werkgever geweest, dus ik ben sympathiek. Maar de neiging is om diep te bezuinigen op marketing wanneer de verkoop naar het zuiden gaat. Bedrijven beginnen vaak met het verminderen of elimineren van externe uitgaven, zoals advertenties, evenementen, sponsoring en onderzoek. En als dat nog niet genoeg is, ontslaan ze marketingmedewerkers, soms de hele afdeling.

Het netto-effect van marketing is het onderdrukken van het genereren van klantbewustzijn, -vraag en -behoud, juist wanneer deze dingen het meest nodig zijn. Het is een penny-wise, pond-dwaze beslissing. “

Uw marketingstrategie

Hoewel marketingstrategie niet tastbaar is, is de rol ervan in het bedrijfsleven net zo nijpend als het product of de dienst die wordt aangeboden. De bijdrage ervan krijgt betekenis in elke fase van een businessplan, van concept tot uitvoering en ver buiten deze vier aspecten van onderzoek, planning, identiteit en economie.

De marketingstrategie zal zichzelf blijven omzetten in bedrijfsplannen zolang deze op de juiste manier wordt gemaakt en uitgevoerd. Onderzoek naar uw branche en concurrenten stelt u in staat een goede, flexibele strategie te ontwikkelen en te formuleren. Vanaf hier fungeert uw marketingplan als een gids die uw strategie tot leven zal brengen en de geschetste doelen zal bereiken en overtreffen, terwijl u tegelijkertijd uw bedrijfscultuur en identiteit vaststelt. Onthoud dat het cultuurstuk op twee manieren werkt. Uw cultuur helpt om de strategie te vormen, en het volgen van die strategie zal uw cultuur versterken. Ten slotte moet uw strategie zowel sterk als flexibel genoeg zijn om de moeilijkste of meest onvoorspelbare omstandigheden te weerstaan, zoals een economische depressie, nieuwe trends of concurrenten in uw branche.

Strategie is een klein stukje van een veel groter geheel. Het kan natuurlijk allemaal overweldigend zijn, maar het maakt deel uit van het avontuur. Met toewijding, organisatie en een kampioen marketingteam (ahem! B&A), zullen de stukken gemakkelijk samenkomen, waardoor de werkelijk geweldige persoonlijkheid van uw bedrijf kan schitteren en de winst kort daarna zal volgen.

Leave A Comment